2012. április 30., hétfő

Hogyan írjunk tökéletes fanfictiont?

Pillanatnyi ráérés részemről, semmi egyéb. És persze no offense.

Hogyan írjunk tökéletes fanfictiont? Nem mondom, rögtön elsőre kissé nagy fába vágtam a fejszémet (lélekölő kardomat/kunai késemet, csak hogy senki se érezze magát diszkriminálva), de nem hátrálok meg a feladattól. Úgyis csak fele munkám lesz vele, hiszen a kérdés adott, nekem már csak válaszolni kéne rá. Tehát akkor ismét: hogyan írjunk tökéletes fanfictiont?

Először is szeretném leszögezni, elkerülendő, hogy bárki besértődjön ezen a pár soron, hogy tökéletes fanfictiont már ma is nagyon sok lelkes fiatal tud tákolni, és ez most nem vicc. Elég felmenni bármelyik nagyobb oldalra, ami ezzel foglalkozik, és máris tucatjával találni tökéletesnél tökéletesebb műremekeket, amit az ember még csak olvasni is félve olvas, hiszen nem akarja gyarló pillantásával elrontani a karakterek isteni összképét. Azonban mégis, akadnak még, akik önhibájukon kívül nem tudják, hogyan kell tökéletes fanfictiont alkotni. Az alábbi pár sor nekik szól, forgassák haszonnal!


1. Az alapok 


 Először is szögezzük le a tényt, ami köré a későbbiek folyamán a segédlet épülni fog, márpedig azt, hogy egy fanfiction minősége egyenesen arányos az általa begyűjtött "kritikák" számával. ( A "Fojjtit!!!44" kategóriájú "kritikák" duplán számítanak, úgyhogy húzzuk széles, elégedett mosolyra a szánkat, valahányszor ilyet látunk) Tehát nekünk egyetlen célunk, hogy minél több "kritikát" zsebeljünk be minden egyes fejezettel. Lássuk, mi minden kell ehhez!

Először is nem árt, ha merünk újítani, valami újat, valami egyedit mutatni. Ajánlom a kedves írópalánták figyelmébe a Naruto illetve a Bleach című eposzokat, amikhez méltánytalanul kevés fanfiction készül, de számomra érthetetlen okokból kifolyólag a Harry Potter univerzuma is eléggé elhanyagolt. Ne féljünk lecsapni rájuk, hiszen ezzel máris felkeltjük egy csomó igényes, újításra vágyó olvasó figyelmét, akik biztosan "kritikák" tucatjaival fognak majd elárasztani minket.


 2. Amit ne hagyjunk ki! 


Vannak bizonyos elemek, amiket vétek kihagyni akármely fanfictionból, így mi is feltétlenül építsük bele őket történetünkbe, esetenként akár többször is. Az ilyen mozzanatok, kötelező sablonok csak tovább fogják növelni művünk tökéletességét, szóval ne féljünk használni őket! Nagyon fontos a szerelmi szál, e nélkül bajosan tudnánk igazán tökéletes fanfictiont produkálni.

 Ha már a témaválasztásnál újítani próbáltunk, és kiválasztottuk magunknak teszem azt a Naruto univerzumát, ne csússzunk el azon, hogy a romantikus szálnál sablonos párosításokkal, karakterekkel operálunk. Ezen a téren az előbbi példából, tehát a Naruto világából, kiindulva, én bátran tudom ajánlani Sasuke és Sakura, Naruto és Hinata, esetleg Sakura és Kakashi párosát, ezek mind nagyon egyediek, de ha tényleg rohadt merészek vagyunk, bátran összehozhatjuk Sakurát akármelyik Akatsuki taggal (esetleg a komplett Akatsukival egyszerre) erre sincs még elég példa hazai körökben.

Ha már romantikus szál, a yaoit se felejtsük ki nagyreményű irományunkból, hiszen a minőségnek és a tökéletességnek ez az egyik alapköve. Szóval bátran előre. Természetesen itt is kiemelten fontos a kreatív párosítás, szóval egy pillanatig se habozzunk, hozzuk össze bátran Ichigot és Grimmjowot. Mindenki isteníteni fog minket a kissé meghökkentő, ám annál pikánsabb párosítás miatt.

Ezenkívül lényegében semmit sem igényel egy tökéletes fanfic, így ha esetleg gondolkodóba esnénk, hogy a cselekményt dolgozzuk ki, vagy egy zaftosabb jelenetet, egy pillanatig se essünk gondolkodóba, a történet az utolsó dolog, amit minőségre szomjazó olvasóink figyelni fognak, ha testközelből követhetik végig Harry és Malfoy románcának alakulását.


3. Még néhány fontos tanács


 Nos, mint a fentiekből kiderült, a tökéletes fanfiction egyetlen alapköve a romantikus szál, de persze van még néhány más apróság, amit nem árt észben tartani, ha nekiülünk, hogy legépeljük a fejünkben alakot öltött csodát. Első körben felhívnám a figyelmet a saját karakterekre. Egy tökéletes fanfiction sem lehet elég tökéletes nélkülük, ez sajnos tény, így nekünk is bele kell raknunk halhatatlan űremekünkbe minimum egyet, ha nem akarjuk magunkra vonni az olvasók lincselni kívánó tömegének a dühét.

De ne csüggedjünk, ez lényegében jó hír, hiszen itt a remek alkalom, hogy magunkat is diszkréten, alig észrevehetően, a lehető legkevésbé idealizálva, a Mary-Sue jelenséget a lehető legnagyobb mértékben elkerülve, belecsempésszük a történetbe. Mindig is szeretted volna, hogy Itachi csapja neked a szelet, netán te szeretnél lenni Yoruichi lovagja? Ha saját magadat is beleírod a fanfictionodba saját szereplőként, akkor könnyedén valóra válthatod ezt az álmodat, úgyhogy hajrá, határ a csillagos ég!

A másik tanácsom, igaz, erre már egyszer pár szóval kitértem, hogy hagyjuk a fenébe a történetet! Minek az olyan? Gondolkozni kell rajta, ráadásul a "kritikák" száma, és vele együtt a történet minősége is, csak a romantikus részeknél fog meredeken emelkedni. Ha ötletünk sincs, mi történjen a következő fejezetben, mélyeket sóhajtva hivatkozzunk írói válságra, majd kezdjünk új történetet egy kósza ötlet alapján. Ne féljünk, ha pontosan követjük ezt a segédletet, az új is legalább olyan tökéletes lesz, mint a régi.

Na meg persze azt se felejtsük, hogy mi valójában nem azért írunk, hogy saját magunkat és az olvasóinkat szórakoztassuk, hanem azért, hogy minél több "kritikát" kapjunk. Sajnos a minőségre szomjazó olvasók egy része túl lusta, így nem ír minden részhez egy kimerítő, tartalmas, részletekbe menő "kritikát", ezért ne féljünk alkalmanként a sarkunkra állni, és kikövetelni tőlük azt. Bátran helyezzük kilátásba, hogy nem lesz folytatás, ha nem érkezik minimum megszámlálhatatlan "kritika" az egyes fejezetekre, majd arcunkon kissé kárörvendő mosollyal dőljünk hátra, és nézzük, ahogy gyűlnek a kommentek.

Esetenként az is előfordulhat, hogy várakozásunkkal ellentétben hatástalan lesz a felhívás. Ilyenkor fokozottan agresszív fellépés az ajánlott, például sírjunk az adott oldalon, hogy minket senki sem szeret, na és persze azonnal töröljük az adott tökéletes fanfiction összes fejezetét a gépünkről. Eddigi hálátlan olvasóink nem fognak máshoz pártolni, nem fogják pont leszarni, hogy mi abbahagytuk a tökéletes fanfictionunk írását, sőt, épp ellenkezőleg! Egész nap a gép előtt fognak ülni, sírástól vörös szemekkel, kétségbeeséstől ködös aggyal, miközben mi elégedetten hátradőlhetünk kényelmes székünkben, és kárörvendően felhívhatjuk rá a figyelmüket, hogy mi megmondtuk.

 A hatás garantált, következő tökéletes fanfictionunk már jóval több kritikát fog kapni.Nos, azt hiszem, leírtam mindent, ami így hirtelen eszembe jutott. Remélem, sokaknak sikerült segédkezet nyújtani egy tökéletes fanfiction összehozásához. Csak arra kérlek, a végeredményt nehogy linkeljétek ide. Elhiszem én anélkül is, hogy valóban hibátlant alkottatok. Még egyszer sok sikert az íráshoz, hajrá, mindent bele! Kövessétek a fenti három pontot és a siker nem fog elmaradni. ^^

4 megjegyzés:

  1. Helló!
    Először is szeretném tisztázni, hogy én Gyöngyvér vagyok, ha a profil ez nem teljesen tisztázná.
    Szóval nekem eszem ágban se volt ficet irni, csakhogy akadt egy pár, igen kettő db, univerzum ami lenyűgözött és megragadott, olyannyira, hogy nem tudtam ellenállni. Ez a kettő a Sherlock (úgy alle zusammen az összes feldolgozással, és az eredeti novelákkal) és a Ki vagy Doki?. Úgy tudom az utobbiból nem sok fic fut, úgyhogy akár még jó is lehet.
    Viszont fogalmam se volt róla, hogy miként vagy hogyan kezdjem el, de ez a kis szösszenetet segített.
    Viszont lenne még egy egy két kérdésem: Ha a szerelmi szál apró románcá degradálódik az mennyiben befolyásolja a "kritikák" mennyiségét? Valamint, hogyha nem slash lesz? Nincs bajom a műfajjal, de az végképp nem az asztalom.
    Köszi a válaszodat! Jah és ha már itt vagyok, akkor nem ideillően megemlíteném, hogy most és azonnal folytasd a Mikor az angyalok sírnak nevezetű irományodat! Jah és az Ősök véréhez is értékelnék egy második részt. Rettenetesen élveztem mindkettőt :)

    VálaszTörlés
  2. Helló!
    Örülök, hogy rátaláltál erre a kis firkálmányra, azonban itt is arra kérnélek, hogy ne vedd komolyan. Ez is pont olyan, mint a LEGIGAZABB OLVASÓ pályázat: vicc az egész, valamely a blogspoton és a nagyobb írói oldalakon meghonosodott szokást figuráz ki, talán kissé ironikusan. Az itt felsorolt pontok teljesítése esetén csak egy tucatficet fogsz kapni, aminél te sokkal jobbakat is tudnál kreálni, így nagyon kérlek, ne ezt vedd alapul, miközben fanfictionodat tervezed. ^^
    Az itt fent lévő két történethez pedig már többször is gondolkoztam folytatáson (Az Ősök vére esetében ez kíméletlenül adja magát a függővég miatt), de egyelőre nem tudom, mi lesz belőle.

    VálaszTörlés
  3. Hihi, most olvastam ezt a kis "tanulmányt" jót nevettem, köszi :)) tetszik ahogyan írsz, szeretem az ilyen stílust :)

    VálaszTörlés
  4. Oké, először majdnem kihajítottam a laptopot az ablakon dühömben, hogy hogy lehet valaki ennyire idióta... aztán mikor leesett, hogy ez egy vicc, akkor magamat akartam kidobni a kukába, amiért ilyen lassú a felfogásom. :)

    VálaszTörlés